کد خبر 1101625
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۵:۲۳
جروزالم پست| رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی به‌دنبال تضعیف روابط ایران و چین

یک روزنامه چاپ فلسطین اشغالی در یادداشتی به بررسی نظرات کارشناسان درخصوص تقویت روابط ایران و چین بر مناسبات غرب آسیا پرداخت.

به گزارش مشرق، «جاشوا رابین مارکس» ستون‌نویس روزنامه «جروزالم پست» در یادداشتی به بررسی تحلیل‌های شماری از اقتصاددانان و سیاست‌مداران درباره توافق ۲۵ ساله میان ایران و چین پرداخت.

مارکس نوشت، «کارن ای.یانگ» از محققان مؤسسه «آمریکن اِنترپرایز» این توافق را ادامه  توافق «همکاری جامع راهبردی» ایران و چین دانسته که در دیدار روسای جمهور ایران و چین در تهران در سال ۲۰۱۶ اعلام شده است.

یانگ مدعی شد: «با توجه کاهش نفع چین از خرید نفت از ایران به‌خاطر تحریم‌های آمریکا و حقیقتاً به‌خاطر وجود دیگر منابع تأمین‌کننده نفت، دلایل اندکی درخصوص تعمیق حضور یا تعهد چین نسبت به ایران وجود دارد، خواه در زمینه تجاری در بخش انرژی و زیرساخت‌ها، خواه در زمینه فروش تسلیحات».

بیشتر بخوانید:

فیلم/ اذعان کارشناس BBC: مشکل ما حکومت ایران است!

جروزالم پست نوشت، چین بزرگ‌ترین واردکننده نفت خام در جهان است. میزان واردات نفت چین در ماه ژوئن امسال به ۵۳.۱۹ میلیون تن رسید که حدود ۳۴ درصد بیش‌تر از ماه مشابه در سال ۲۰۱۹ میلادی است. بزرگ‌ترین تأمین‌کننده نفت چین عربستان سعودی است که در ماه ژوئن امسال ۸.۸۸ میلیون تن نفت خام به این کشور صادر کرده است. دیگر تأمین‌کنندگان نفت چین در حاشیه خلیج فارس شامل عمان، کویت و امارات متحده عربی هستند.

همچنین پکن در سال ۲۰۱۹، سرمایه‌گذاری هنگفتی در کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا داشته است. در این میان قرادادهای پکن با سعودی‌هابه ۵.۵ میلیارد دلار و با اماراتی‌ها به ۴.۳۲ میلیارد دلار رسید. این کشورها با ایران در تخاصم به سر می‌برند و به گفته کارشناسان، چین در تلاش خواهد بود تا بی‌طرفی خود را میان آن‌ها حفظ کند.

ستون نویس جروزالم پست در ادامه به اظهارات «هاوارد شاتز» اقتصادان شرکت آمریکایی «RAND» درمصاحبه با مدیا لاین پرداخته و به نقل از او نوشت: «چین تمایل دارد روابط خوب خود با همه طرف‌ها در خاورمیانه را حفظ کند، در سرمایه‌گذاری، ایجاد یا تقویت زیرساخت‌های این کشورها سهیم باشد و بیش از پیش به خاورمیانه به‌عنوان محلی برای استقرار زیرساخت‌های ارتباطی خود و ایجاد یک جاده ابریشم دیجیتال، می‌نگرد». به گفته شاتز، چین به‌خاطر گسترش همکاری‌های تکنولوژیک با رژیم‌صهیونیستی قصد ندارد این  رژیم را با خود غریبه کند. با این حال عده‌ای از مسئولان رژیم صهیونیستی از قرارداد با چین نگران هستند.

مارکس در ادامه نوشت، آیا رد سرمایه‌گذاری چین در زیرساخت‌های تکنولوژی ارتباطی از سوی آمریکا، رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، می‌تواند توافق میان ایران و چین را تسهیل کند؟ وی در پاسخ به این سوال به اظهارات «جان کالابریس» مدیر پروژه آسیا-خاورمیانه در «مؤسسه خاورمیانه» در واشنگتن اشاره کرد که در مصاحبه با مدیا لاین گفت، نتیجه چنین فشار چند جانبه‌ای نامشخص خواهد بود.

کالابریس در ادامه توضیح داد: «ممکن است تنظیم یا تحمل فشار اسرائیل و عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای چین دشوار باشد. این کشورها در حال لابی کردن برای تضعیف، کند کردن و به‌نوعی تخریب توافق [با ایران] هستند».

در ادامه این یادداشت آمده است، تحلیل‌گران می‌گویند، چین رویکردی محتاطانه در قبال توافق‌های تجاری در پیش گرفته است تا بتواند روابط خوب خود با همه طرفین را حفظ کند و این سیاست خارجی می‌تواند در خصوص هرگونه توافق با ایران نیز صدق کند.

مارکس به نقل از «رابرت موگیلنیکی» از محققین مؤسسه‌ای در واشنگتن با نام مجعول «کشورهای حاشیه خلیج عرب» مدعی شد: «کشورهای عرب حاشیه خلیج شرکای تجاری مطمئن‌تری نسبت به ایران هستند و چین نیز قرار نیست اثرگذاری خود بر منطقه را فقط به‌خاطر انداختن قایق نجات برای ایران به خطر اندازد».

وی به نقل از موگیلنیکی نوشت: «فارغ از این‌که رئیس‌جمهور ترامپ در ماه نوامبر پیروز شود یا خیر، این مسئله پابرجا خواهد بود. اگر رئیس‌جمهور ترامپ [در انتخابات] ببازد، خطرات ارتباط تجاری عمیق‌تر [چین] با ایران نیز ممکن است کاهش یابند».

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
    5 1
    لیست کاملش اینه: اسرائیل، عربستان، امریکا، اصلاحاتچیها، غربگداها، سلبریدیها، گوپوزیسیون داخلی و خارجی و احمق های مادر زادی !
  • سید IR ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
    3 0
    مجموع چین و روسیه و ایران در حدود 30 میلیون کیلومتر مربع مساحت دارند که با سه اقیانوس و ده ها دریا ساحل و با ده ها کشور مرز مشترک دارند. کشورهای متعدّدی در بین این سه کشور محصورند که ناچارند با مساعدت و اجازه این سه کشور با سایر کشورهای دنیا ارتباط و مبادلات تجاری داشته باشند. مجموع مساحت اتازونی و کانادا و اروپای منهای روسیه و بلاروس مساحتی کمتر از این داشته و به علاوه پیوستگی مجموعه نخست را نیز ندارند. به عبارتی به واسطه اقیانوس اطلس از هم جدا هستند. این دو مجموعه به علاوه از نظر میزان جمعیت هم تقریباً با هم برابری می کنند اما مجموعه اقیانوس اطلس به شدت به نیروی کار مهاجرین محتاج است و به همین دلیل دارای بافت جمعیتی منسجم و دلسوزی نیست، به عبارتی ملیت در این مجموعه جایگاه کمرنگی دارد! از نظر منایع و معادن هم قطعاً مجموعه ایران، چین و روسیه برترند. بنابر این با توجه به این مزایا و سایر موارد مثل علم و فناوری و صنعت، اتحاد راهبردی و راهکنشی این سه کشور نه تنها آینده خوبی برای شان رقم خواهد زد، بلکه چالش بزرگی پیش پای غرب سلطه طلب خواهد گشود که افول غرب را تضمین کرده و سرعت خواهد بخشید! به سیاست اردوغان در گرایش به سمت چین و روسیه و چرایی آن اگر توجه کنیم، شاید بهتر و عمیق تر به اهمیت این موضوع پی ببریم!
  • IR ۱۸:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۱
    0 1
    متاسفانه این یک واقعیت است . سیاست خارجی ایدئولوژی محور و ناکارآمدی مدیران و سیاست های اقتصادی اشتباه ، بعد از چهل سال حالا داره عواقبش رو به شکل یک فاجعه اقتصادی در ایران نشان میده . جالبه که اصولگرایان طوری از این قرارداد حرف میزنن که انگار چین قراره تمام منافع اقتصادیش در منطقه رو بخاطر ایران قربانی کنه ... ضمنا دوستان نمیگن در دولت‌های احمدی نژاد ایران بیشتر از 400 میلیارد دلار درآمد نفتی کسب کرد که معلوم نشد چی شد و منجر به هیچ اتفاق مثبتی هم نشد ، بیش از 500 میلیارد دلار ... حالا قراره با این پول چین که تاوان هم داره چه فیلی هوا بشه خدا عالمه !!!
  • Abi IR ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
    0 0
    خاورمیانه یعنی ایران هر کشوری که دوستی ایران رو داشته باشه خاورمیانه رو هم داره

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس